Të njihemi më shumë me energjinë

Si mund ta sjellim më afër publikut të gjerë një temë kaq të rëndësishme dhe delikate për gjithë qytetarët?

Organizatat e rrjetit të Vigjilencës mjedisore e menduan këtë gjë në mënyrën më të kuptueshme e tërheqëse, duke zhvilluar një aktivitet në një vend tëweb all of us 1 hapur të secilit qytet zbatues të projektit “Së bashku një sy për mjedisin”. Me anë të këtij aktiviteti synohej të informohej publiku për situatën energjetike në vend dhe për efiçencën energjetike, duke paraqitur dhe disa nga rezultatet e dala nga pyetësorët e Varfërisë Energjetike në familje.

Secili qytet përmes një infografike kishte të paraqitur disa fakte kryesore të situatës energjetike në Shqipëri dhe të varfërisë energjetike në qytet. Pjesa kulminante dhe më entuziaste për qytetarët ishte mundësia që u dha për të provuar njohuritë e tyre në sektorin e energjisë duke luajtur me lojën “Rrota e energjisë”. Kjo lojë tërheqëse shërbente edhe si një mundësi e mirë për ti dhënë një informacion plotësues - ndërgjegjësues ku secili numër i ndarjeve të rrotës mbarte një pyetje specifike mbi energjinë. Llampat LED të efiçencës A++ nuk mund të mungonin në aktivitet për të falenderuar e “shpërblyer” pjesëmarrësit të cilët merrnin pjesë në lojë duke gjetur pyetjet e energjisë.

Pjesëmmarja në secilin qytet ishte e ndjeshme dhe e dukshme, duke theksuar në këtë mënyrë interesin që kanë qytetarët për çështjen dhe rëndësinë e informimit të gjerë me përqasje sa më të kuptueshme dhe që ndjellin kuriozitet. Nxënësit e shkollave dhe qytetarë të moshave të ndryshme ishin përqindja më e madhe e të pranishmëve duke mos neglizhuar dhe interesin e shfaqur nga pushteti vendor, si në rastin e qytetit të Beratit me prezencën e nënkryetares së Bashkisë.

Të pranishmit në çdo qytet ndanë me organizuesit mendimet dhe ndjesitë e tyre në lidhje me aktivitetin, punën e kryer nga secila organizatë dhe rendësinë thelbësorë që ka fusha e energjisë në jetën e çdo familjeje.

Si më poshtë gjeni disa opinione të ndara nga qytetarët për të kuptuar perceptimet e tyre dhe faktin që jo vetëm lloji dhe tema e aktivitetit tërhoqi vëmendjen e qytetaravë, por edhe forma e zgjedhur për ta përçuar atë:
-“Interesat tona duken të përfaqësuara dhe jemi shumë të kënaqur me aktivitetin”
-“Loja e rrotës me ngjyrat dhe përmasat e saj është shumë interesante, e dalluam që nga larg dhe na intrigoi të afroheshim”
-“Sa më mirë që sollët një temë tjetër në vëmendjen e qytetarëve që lidhet me jetën tone, larg fokusit të politikës dhe medias”
-“Ide shumë e bukur dhe e re në llojin e vet”
-“Gjë e veçantë, nuk kishim këtë informacion për energjinë”

Aktiviteti i përbashkët i rrjetit të vigjilencës i ideuar dhe organizuar në sinkron u zhvillua në:
Shkodër nga Qendra e Informacionit Aarhus, Te pedonalja afër me EU Info Center
Vlorë nga Qendra për Kërkim, Bashkëpunim dhe Zhvillim, Te skela
Elbasan nga Klubi Ekologjik Elbasan, Përballë Kalasë
Berat nga Për mirëqënie Sociale dhe Mjedisore, përballë Hotel Turizmit
Tiranë nga Qendra mjedisore për Zhvillim Edukim dhe Rrjetëzim dhe Qendra për Mbrojtjen e Ekosistemeve Natyrore në Shqipëri, Parku Rinia Tajvani

Falenderojmë të gjithë qytetarët për interesin e tyre dhe besojmë që ky aktivitet të ketë sjellë një informacion plus në shtëpitë e gjithsecilit!

Për më shumë ndiqni fotografitë në faqen facebook të rrjetit Një sy për mjedisin

IPEN CEE Regional Meeting Participants Visit Czech Chemical Factory

How to deal with toxic pollution: That was the main theme of the IPEN Central and Eastern Europe Regional Meeting that took place in Prague inIPEN CEE Prague 2017 group min 1 October, 2017. The three-day conference of regional non-governmental organizations discussed a common future approach for Central and Eastern Europe. The meeting included an excursion to Spolana – a chlorine factory which is the biggest contemporary polluter of the Czech Republic. This trip showed how difficult, though not impossible, it may be to resolve historical environmental burdens.

Right in the historical centre of the Czech capital, environmental activists shared their experience regarding crucial issues of soil, water and air contamination from toxic waste. The conference brought together almost 30 participants representing fifteen European countries. The main goal of the meeting was to enhance the cooperation of environmental NGOs in the region, based on IPEN’s 2020 Global Plan and strategy. Maria Ekström Johansson, IPEN’s Operations and Finance Director, presented this strategy on the first day.

The programme covered topics related to global conventions such as Basel (entered into force in 1992), Stockholm (entered into force in 2004), Rotterdam (entered into force in 2004), and Minamata (entered into force in 2017).

First meeting in thirteen years

“Hearing other people’s experience in dealing with toxic issues was truly inspirational,” said Jelena Marojević Galić from Green Home (Montenegro) about the meeting. “It is great to finally meet face-to-face and get to know the details of people’s projects,” she exclaimed.

Pawel Gluszynski (Poland), Jindřich Petrlík (Czech Republic), Ivaylo Hlebarov (Bulgaria), and Danita Zarichinova (Bulgaria) discussed the issue of waste incineration. Later, Gergely Simon described contaminated sites and hotspots in Hungary, such as the site in Budapest where 2,800 tons of hazardous waste were left leaking straight on the ground. Also, Eugeniy Lobanov and Jasminka Randelović introduced Belarusian and Serbian projects on chemicals in products, while Jitka Straková (Czech Republic) demonstrated the method of testing consumer products with an XRF device (X-ray spectrometer).

“It was great to see how many things are happening in the region, because sometimes we don’t get to see the hard work of other NGOs, and I hope we will cooperate more closely in the future,” said Gergely Simon from the Hungarian Greenpeace.

Providing an external perspective and experience, experts from outside the region also attended the meeting. Abel Arkenbout from the Dutch NGO Toxico Watch, accompanied by his colleague, Kirsten Bouman, talked about a citizens’ control project over waste incineration emissions. Similarly, Manuel Fernandéz from the German Federation for the Environment and Nature Conservation (BUND) presented the ToxFox application on chemicals in everyday products, and shared his experience working with manufacturers. The current development of brominated dioxins-related issues was introduced by Alan Watson (PIC, Wales, UK).

Because the presentation of environmental issues in simple and understandable ways is not always easy, the meeting agenda included presentations by storytelling experts, who shared their know-how about effectively appealing to the public, politicians and representatives of the chemical industry.

Time travelling with chlorine

Morning mist slowly uncovers a number of industrial facilities. Grey colour is almost all that can be seen. Just above the entrance of one of the buildings, a black and white, seemingly handwritten sign appears: Spolana. That was a sight the participants of the meeting experienced on the second day of their stay in Czech Republic.

The enormous chemical factory, located close to Neratovice, is about 25 kilometers north of Prague and spreads across more than 640 acres. On the spot, a “ghost town” is what pops into one’s head. Only about half of the facilities and buildings are used and in operation nowadays, providing a working place for no more than 700 employees.

During the time of communist Czechoslovakia, Spolana used to be one of the three exclusive suppliers of chemical substances for state agriculture and forestry industries. In the 1960s, the factory produced Trioxone (2,4,5-Trichlorophenoxyacetic acid), which was later used as an ingredient in the devastating chemical Agent Orange during the Vietnam War.

The pollution from the chemical production of the factory received wider attention after floods in 2002. Dioxin and mercury contamination, which had exceeded the limits by a hundred times, required remediation, in order to decrease harm to the environment, human health of workers, and inhabitants of the region. Clean-up of the abandoned and contaminated facilities was different for each of the dilapidated buildings – two that had been used to produce pesticides, and one that was used for amalgam electrolysis were merely torn down and covered with concrete. This was very similar to what was done in Chernobyl and turns the area into a kind of sarcophagus. Yet the groundwater may be still contaminated by hazardous chemicals, even though it is isolated by an underground insulation wall. Another three old abandoned buildings were properly remediated by using the chemical destruction of persistent organic chemicals such as dioxins or hexachlorobenzene. Base Catalyzed Decompisition (BCD) technology was used for their clean up. Cleaned soil was used to fill in the holes after remediation. All remediated sites are still monitored.

Currently, Spolana is a part of a Polish PKN Orlen Group, and has been pushed towards significant changes in the production of chlorine. So far, the factory has been using hazardous mercury cell electrolysis, which will continue only until the end of November 2017, due to the regulations of the Minamata Convention. The factory will then switch to a different way of PVC production by importing ethylenedichloride (EDC) and use the technology of membrane electrolysis in the chlor-alkali plant. The conversion is expected to be finished by December, 2021. The excursion to Spolana was highly appreciated by the regional meeting participants.

Arnika’s Toxics and Waste Programme has been serving as IPEN’s Regional Hub for Central and Eastern Europe (CEE) since 2008. The CEE Region includes Albania, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Macedonia, Montenegro, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia, Serbia and Turkey.

Participants’ comments on the IPEN CEE Regional Meeting in Prague, 2017

Eugeniy Lobanov (Centre for Environmental Solutions, Belarus): “It was very interesting to listen to various presentations from various countries. When it comes to chemical safety, the situation is quite similar, even though we all live in different political and economic conditions. Also, such scientifically deep presentations regarding, for example, brominated dioxins, are very much needed in our campaigns. When it comes to Belarus, they are kind of a new topic – we lack basic research or even a discussion regarding this sort of pollution. Though there are no chlorine production plants such as Spolana, we have to deal with other similar huge enterprises built back in the days of the USSR. But the open-minded approach of Spolana’s management is quite impressive and inspiring."

Jelena Marojević Galić (Green Home Montenegro): "Hearing other people’s experience in dealing with toxic issues was truly inspirational. It is great to finally meet face-to-face and get to know the details of their projects. The best part of this meeting for me, personally, was visiting the Spolana factory, because in Montenegro, we deal with similar old facilities which are no longer in operation. Also, there is a governmental project for the remediation of contaminated hotspots, and the Czech solution may be an example for us in that way. Any kind of inspiration we can get is helpful."

Gergely Simon (Greenpeace, Hungary): "Seeing Spolana was really amazing and interesting because there are currently chlor-alkali plants both in Slovakia and Hungary so that was an important field trip for us. Also, it was great to see how many things are happening in the region, because sometimes we don’t get to see the hard work of other NGOs and I hope we will cooperate more closely in the future."

Artikulli i plotë: IPEN CEE Regional Meeting Participants Visit Czech Chemical Factory

Edicioni i pestë i festivalit të filmit mjedisor të Shqipërisë

Delegacioni i Bashkimit Evropian bashkëfinancon këtë aktivitet në kontekstin më të gjerë të mbështetjes për pranimin e Shqipërisë në BE dhe nevojën effa2017për të harmonizuar legjislacionin dhe praktikat e saj me standardet e BE-së; Ministria e Turizmit dhe Mjedisit është pjesë e organizimit të këtij eventi, ndërsa Agjencia për Mbështetjen e Shoqërisë Civile (AMSHC) në bashkëpunim me Institutin e Kërkimeve Urbane (URI) organizojnë shfaqjen e filmave në sheshet më karakteristike të Tiranës.


Për të lexuar Katalogun e Filmave, klikoni këtë link: https://goo.gl/Gdfk9Z

Ceremonia e hapjes së EFFA 2017, do të mbahet në Tiranë në ambientin piktoresk të Pazarit të Ri, më 24 tetor 2017, në orën 18:00. Fjala përshëndetëse nga znj. Zana Vokopola, Drejtore Ekzekutive (URI); z. Blendi Klosi, Ministër i Turizmit dhe Mjedisit; z. Mihallaq Qirjo, Drejtor i REC Shqipëri; z. Xhemal Mato, President i Jurisë. Në vijim do të shfaqet filmi “La grande monnezza – Life by the landfield” (Itali) dhe në mbyllje do të organizohet një koktej.

Programi i EFFA 2017

Dita e hapjes (24 Tetor 2017), 18:00-20:00
Vendodhja: Sheshi i Pazarit të Ri, Tiranë
• Prezantimi i qëllimit të eventit dhe ngjarjeve të lidhura me Festivalin e Filmit Mjedisor Shqiptar (EFFA) 2017,
• Prezantimi i pjesëmarrësve të përzgjedhur të EFFA-së 2017 nga 25 vende,
• Shfaqja e një filmi të shkurtër,
• Bufe & koncert në përmbyllje.

Ditët e Filmit Mjedisor (25-27 Tetor 2017), nga ora 10:00
• Shfaqja e filmave të zgjedhur në Qendrat e Vizitorëve të Agjencive Rajonale për Zonat e Mbrojtura (RAPA) të Parkut Kombëtar Shebenik (Librazhd), Llogarasë dhe Divjakës (në bashkëpunim me Natura 2000);
• Shfaqja e filmave të përzgjedhur në Përmet dhe Peshkopi, (në bashkëpunim me CESVI dhe ACDF);
• Shfaqja e filmave të përzgjedhur në Qendrat e BE-së në Tiranë, Shkodër dhe Vlorë, si dhe në qytetet Korçë dhe Durrës;
• Shfaqja dhe diskutimi mbi filmat në Universitetin Europian të Tiranës (UET);
• Shfaqja dhe diskutimi mbi filmat në Universitetin Polis;
• Shfaqja dhe diskutimi mbi filmat në Universitetin e Tiranës;
• Shfaqja e filmave të përzgjedhur në Galerinë Kombëtare, Tiranë.

Evente mbështetëse: “EFFA dhe Qyteti” (25-27 Tetor 2017), 19:00- 21:00
Në bashkëpunim me Agjencinë për Mbështetjen e Shoqërisë Civile (AMSHC), titujt e përzgjedhur të EFFA- së 2017 do të transmetohen në sheshet më karakteristike të Tiranës, në mënyrë që të shpërndahet më mirë qëllimi i festivalit mes e komunitetit lokal.


Forume: “EFFA dhe kuadri mjedisor në Shqipëri” (27 Tetor 2017), 10:00-13:00
Vendodhja: Muzeu Kombëtar, Tiranë
Tema kryesore e diskutimit do të jetë situata e mjedisit, çështjet që kanë të bëjnë me kapitullin 27, ku jemi dhe ku duam të shkojmë. Rruga Shqiptare drejt integrimit në BE, sfidat kryesore përpara dhe roli i shoqërisë civile në këtë drejtim.
Një tjetër sesion diskutimi mbi mundësitë e EFFA-së dhe planet e qëndrueshmërisë do të pasojnë, implikimet e lidhura me një vetëdije të duhur mjedisore. OJF-të lokale të angazhuara në çështjet mjedisore (në veçanti ato të rrjetit ACHIEVE dhe SeniorA), përfaqësuesit e institucioneve vendore dhe qendrore, donatorët ndërkombëtarë, përfaqësuesit e BE-së dhe shoqëria civile do të dialogojnë mbi qëllimet dhe mesazhet e ngjarjes dhe domosdoshmërinë e një ndërgjegjësimi të strukturuar në aspektin e çështjeve mjedisore në Shqipëri. Në fund të seancës, do të shërbehet një drekë bufe.

EFFA në Parlament
Takimi me anëtarët e grupit parlamentar për mbrojtjen e mjedisit (10-12 persona), në Sallën e Parlamentit, ku një film i shkurtër do të shqyrtohet paraprakisht dhe gjetjet kryesore të Forumit do të ndahen me anëtarët e Parlamentit.

Dita e mbylljes - Nata e Çmimeve (28 Tetor 2017), ora 19:00-23:00
Vendodhja: Qendra TEN, (rr. Myslym Shyri ) Tiranë
• Fjala përshëndetëse
• Shpallja e filmit më të mirë me metrazh të gjatë të EFFA-së 2017;
• Shpallja e filmit më të mirë me metrazh të shkurtër të EFFA-së 2017;
• Shpallja e filmit më të mirë studentor të EFFA-së 2017;
• Shfaqja e filmave dhe dokumentarëve fitues;
• Falënderime dhe plane për qëndrueshmërinë e EFFA-së për vitin 2018;
• Festa e EFFA 2017 (Bufe + Muzikë Live + DJ)

Because walking is beautiful!

For several years has been a tradition in EDEN center in joining common initiatives or initiates environmental actions t22140881 10155324993907561 4126261098307415681 nhat take place along the European Mobility Week (16-22 September 2017). This action was held under the theme of clean, shared and intelligent mobility, followed by the slogan “Sharing gets you further”.

We have been attracted from this theme, which goes in the same direction and with the principles that EDEN pursues in its work. Therefore we decided to promote the walking free in a peaceful walking. Together with other environmental organizations, we decided that the main focus of this action day would be pedestrians, citizens in Tirana who wants to walk and encourage others to walk. The pedestrians on one side by walking had the possibility to understand the importance that walking has for their health and how this can positively affects the protection of the environment.

If I am a citizen that has the right to walk, a question may arise: where do I go? The sidewalk would of course be the logical answer. These sidewalks are so much missed in some areas of Tirana and so narrow and almost inexistent in other ones. The sidewalks for pedestrians are difficult to walk from the cyclists even in those areas where they are completed on signaling. In the face of this situation, with a metropolis that is always expanding, and with obvious shortage of sidewalks and bicycle lanes, we decided to look for sidewalks and ask do we have sidewalks where to walk by?

On 22nd of September, the staff of EDEN Center, member of other ENGOs and random citizens, joined a peaceful walking to promote walking by foot. With a well-defined itinerary, a group gathered for this environmental action, walked in the sidewalks of Tirana, in areas where there is a visible problem, but also in those places where the sidewalks are in a proper standards for walking. This walking activity aimed to emphasize the need for sidewalks, the improvement of the road sign for the pedestrians, without leaving a positive assessment of the areas where the sidewalks and signaling are provided. The activity sparked the attention of many citizens, who pulled out of about 50 pedestrians marching in T-shirts with messages: "I want my sidewalk" and with awareness banners.

It was an initiative that was embraced and appreciated by every citizen, because it represents in itself the thought, the worry the need of everyone to have what is the right that belongs to; the one that it is common and invites us all to a safe and sustainable living, in an aware community that protects the environment.

Because the environment belongs to us all; Because walking is beautiful!

We thank the tireless environmental organizations, EDEN volunteers and the citizens. Follow the photos of this action day on EDEN facebook page by cliking here

This walking action took place under the project "Perspective for EU Integration - Engaging active citizens and civil society in environmental policies." This activity took place within the Achieve program, implemented by REC Albania and financially supported by the European Union in Albania

CALL FOR SECRETARY GENERAL-YEE

yee picApplication deadline: October 8th 2017
Start date: November or December 2017

Youth and Environment Europe (YEE) is looking for a young motivated person for the full time position of Secretary General. Key responsibilities include mainly administration, fundraising, managing a team, development and coordination of youth projects.
YEE activities are organised and run by and for young people. All people volunteering in YEE are under 30 and people working are under 35 years old.
We offer full-time work in a young international team, coordination and participation in youth projects, flexibility in working schedule, and traveling abroad. Starting date of the job would be November or December 2017 with one or two months transfer period with the leaving Secretary General.
---

Key responsibilities:
- Administration: Management of the finances and day to day administration
- Fundraising: writing grant applications, searching for new funding sources
- Co-ordination of work plans of other employees of the Secretariat as well as for EVS (European Voluntary Service) volunteers and interns
- Legal representation of the organisation
- Projects development and management of YEE activities

What we are looking for in the candidate:

- Basic knowledge in accounting
- Experience in administration
- Experience in coordinating international projects
- Work experience in an NGO
- Time management and organizational skills
- Experience in coordinating and leading a team
- Fluency in English and Czech/Slovak
- Experience in fundraising and writing grant applications
- Computer skills
- Ability to work under pressure
- Time flexibility

Other preferable skills:

- Studies in Administration, Economics or related field
- Orientation in basic legal issues concerning running an NGO
- Experience in working in the environmental field
- Communication skills in an international environment
- Interest and enthusiasm in working in a young multicultural team of people
- Willingness to undertake at least two years’ commitment working for YEE is a strong asset

Additional information:

- A letter of motivation in English is required. Please note that only online applications sent within the deadline are accepted and that only shortlisted candidates will be contacted for interviews. Interviews will be done in English.
- Contract type: limited (1 year with 3 months of probation period and with possibility of extension)

Apply for the position:

Send your CV and motivation letter in English to the following email address: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. until 8th October 2017.

Contact person: Mercedes Fioravanti – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.