Dita e Tokës 2011, një panair me miliarda veprime të gjelbërta

“1 Miliard  veprime të gjelbërta” ishte mesazhi i Ditës së Tokës 2011 i cili që zgjoi  dëshirën e qendrës EDEN për të festuar ndryshe !
Në një bashkëpunim të përhershëm me Ambasadën Amerikane dhe Bashkinë Tiranë, Qendra EDEN vazhdon traditën, duke festuar Ditën e Tokës 2011 në nje aktivitet dyditor. Më  21 Prill, në ambjentet gjelbëruese të  Galerisë së Arteve në Tiranë, dhe me 22 Prill ne  Parkun Kombëtar Divjakë-Karavasta. Aktivitetet mblodhën në një vend e në një kohë të vetme mijëra miq të mjedisitdhe zgjati  prej mengjesit e deri pas mesdite.

Festimi filloi më date 21, me fjalët përshëndetëse të drejtores ekzekutive të qendrës EDEN,  Znj. Ermelinda Mahmutaj, e cila ndër të tjera theksoi  rendësinë e aktiviteteve të tilla. Ajo falenderoi gjithë pjesëmarrësit si dhe Ambasadën Amerikane dhe Bashkinë e Tiranës për mbështetjen e tyre të fortë dhe bashkëpunimin e vazhdueshëm për promovimin e nismave të tilla.

Aktiviteti vijoi me paradën e veshjeve  me materiale të ripërdorura të stiluara nga shkolla Eurovizion e cila tërhoqi vëmendjen e gjithë të ftuarëve, që më pas vazhduan me vizitën në panairin e gjelbërt. Ai niste me këndin e bizneseve që promovonin produktet bio, vazhdonte me  organizatat mjedisore që promovonin veprimatritë  e tyre të gjelbërta gjatë vitit 2011 dhe mbyllej me këndin e ditës së tokës në vite. Në këtë kend ishin pasqyruar për të pranishmit të gjitha aktivitetet dhe materialet promovuese të zhvilluara ndër vite në traditën e festimit të Ditës së Tokës . Në një çarçaf  të bardhë u pikturura logoja  e Vitit Ndërkombëtar të Pyjeve nga vullnetarët e  EDEN-it, i cila më pas filloi të ngjyrosej nga të ftuarit dhe nga Znj. Elisabeth Leëis, drejtoreshë e zyrës së mardhënieve me Publikun në Ambasadën Amerikane.
T’i bashkoheshe grupit të fëmijëvë të cilët pikturonin çantat prej beze duke treguar një shembull si të shmangin përdorimin e qeseve plastike ishte një kënaqësi e veçantë. Ciltërsia e fëmijëve, pastërtia e tyre të bënte të kuptoje se kjo tokë i përket të gjithëve dhe më shumë akoma brezave të rinj.

Aktivitetit nuk i mungoi as ekspozita e fotografive “Rendësia e ujit në fotografi” i cili tërhoqi kureshtjen e shumë kalimtarëve të rastit.
A nuk i shtohet këtyre veprimeve të gjelbërta edhe një më shumë duke shtrirë  festimin e ditës së tokës edhe me tej?
Me këtë vizion qendra EDEN promovoi sërish më 22 Prill 2011, në Parkun Kombëtar Divjakë-Karavasta festimin e ditës së Tokës.
Aktiviteti u zhvillua në  kuadër të projektit“Të rikthejmë në jetë Lagunën e Karavastasë” me mbështetjen financiare të Programit të Granteve të Vogla të Komisionit për Demokraci të Ambasadës Amerikane . Aktivitetet që vijuan ishin të shumta, si: minifestival nga grupi i fëmijëve të Qendrës Kulturore;  këndi i materialeve promovuese për ekoturizmin;  prania e bizneseve dhe fermerëve me produkte biologjike; pastrim nga pjesëmarrësit në  zonën e plazhit  si dhe guidë e ofruar pjesëmarrësve nga grupi i Guidave Natyrore të Divjkaës në parkun kombëtar .

Po ti cfarë veprimi të gjelbër ndërmore në Ditën e Tokës?