Kornize mjedisore – Gezuar Krishtlindjet dhe Vitin e Ri 2014!

A mundet që festat e fundvitit të përceptohen pa bredhin?

Le të përqëndrohemi në mesazhin kryesor të këngës së Krishtlindjeve “O Tannenbaum” ( bredhi i Krishtlindjeve)ndërkohë që edhe e dëgjojmë atë. Kjo është një këngë me oringjinë në folkun gjerman e cila në fund të shekullit të 20-të u identifikua dhe këndohet si kënga e Krishtlindjeve. Tannenbaum është një dru  bredhi dhe teksti i këngës në të vërtetë nuk  i referohet vetë Krishtlindjeve apo të përshkruajë një pemë Krishtlindjesh të zbukuruar. Teksti i këngës i referohet  cilësisë së bredhit për të qëndruar gjithmonë i gjelbërt duke qenë një simbol i qëndrueshmërisë dhe besnikërisë” – dhe ky nuk është një mesazh mjedisor, por është mesazhi për një planet jetë gjatë.

Ky është gjithashtu mesazhi që Qendra EDEN shpërndan cdo vit ndër miq nëpërmjet kartolinave të realizuara si punim me dorë duke uruar Gezuar Krishtlidnjet dhe Vitin e Ri. Në të njëjtën kohë ne duam që të japim shembullin  se si me veprime të thjeshta mund të zvogëlojmë gjurmën tonë të ndikimit negativ në këtë planet. Këtë vit ne dëshirojmë të tregojmë që një pemë e zbukuruar me objekte të realizuara me dorë është po aq e bukur, por shumë më e veçantë, sa një pemë e zbukuruar me objekte të blera në treg. 

Grumbulloni të gjitha gazetat dhe fletët promovuese që cdo ditë i gjeni  poshtë dyerve të shtëpive, dhe zhndërrojini në flutura të bukura për zbukurim! Ruani kartonat e përdorur dhe ën fudn të vitit kthejini ato në lule zbukurimi! Më pas, clironi imagjinatën tuaj, ngjyrosini këto forma me ngjyrat tuaja të preferuara dhe personalizoni pemën e Krishtlindjeve!

Me shumë kënaqësi ne ju dhurojmë një zbukurim të punuar me dorë duke ju shprehur mirënjohjen tonë, por ju jutem ndiqni valën dhe realizoni shumë zbukruime të tjera për bredhin dhe miqtë tuaj!

Shijoni bredhin unik te qendrës EDEN për këtë vit! Linku i fotove me bredh


Nëse jeni te interesuar se cilika qene mesazhi yne vitin qe shkoi ju lutemi te klikoni ketu

Projektligji “Njoftimi dhe Konsultimi me publikun” – diskutohet në tryezë të gjerë

Në ambjentet e hotel Rogner, me datë 18 dhjetor 2013, u diskutua me grupet e interesit projektligji mbi “Njoftimi dhe konsultimi  me publikun”. 

Ministrja për Inovacionin dhe Administratën Publike, Znj. Harito, theksoi se ligji është i rendësishëm  për angazhimin që shteti shqiptar ka ndërrmarë  për një qeverisje të hapur dhe për konkretizimin  në  rritjen e transparencës. Ajo përmendi se pjesmarrja qytetare në vendimarrje është e rendësishme jo vetëm për informimin dhe ndërgjegjësimin e publikut, por edhe për rritjen e llogaridhënies së qeverisë ndaj qytetarit.

Rrjeti vigjilues “Një sy për mjedisin” u përfaqësua në takim nga Znj. Ermelinda Mahmutaj, Drejtore Ekzekutive e qendrës EDEN, e cila në fjalën e saj përmblodhi komentet dhe rekomandimet më të rendësishme të rrjetit për këtë projektligj.  Organizatat partnere të rrjetit u mblodhën së bashku në 12 dhjetor 2013 dhe diskutuan projektligjin. Komentet e dërguara nga rrjeti  (16 dhjetor 2013)

Projektligji mbi" Njoftimin dhe konsultimin me publikun"

Perditesime nga çeshtja Antea

Në vijim të shkrimit “Antea shperfill shtetin Shqiptar”,  fabrika e cimentos TITAN Antea Sh.A ka reaguar duke ndarë me qendrën EDEN  informacione/dokumenta mbi interesimin e tyre ndaj publikimit të  raportit të Institutit të Shëndetit Publik  “Mbi kontrrollin e ushtruar në ajrin e mjedisit të banimit të fshatit Burizanë ”.  Për më shumë lexoni komunikimin e fabrikës dhe dokumentat bashkëngjitës me të dhëna shtesë për cështjen  (11 nentor 2013)(PDF)

Rrjeti vigjilues “Një sy për mjedisin” e falenderon fabrikën për komunikimin mbi cështjen dhe i rekomandon asaj të përmirësojë komunikimin me komunitetin lokal duke ofruar dhe praninë e tij në cdo përpjekje të fabrikës për këtë qëllim.  Për më shumë lexoni letren tone (10 dhjetor 2013)(PDF)
 

Ngrohtësi, siguri, energji e pastër– Cilën rrugë po merr Shqipëria në krahasim me vendet e rajonit?

Vendet e Europës Juglindore janë në udhëkryq. Ka plane për investimin në rajon, në 10 vitet e ardhshme, të 30 miliard eurove në projekte energjie. Nga vendimet që do të marrë qeveria do të varet furnizimi me energji në çdo shtëpi, siguria e projekteve të energjisë si dhe pastërtia e ajrit dhe ujit. 

 Për shkak të rëndësisë së vendim-marrjes në këtë fushë, kemi përgatitur një infografik “Ngrohtësi, siguri, energji e pastër – Cilën rrugë është duke marrë Shqipëria?” –ku krahasohet Shqipëria me vendet fqinjë dhe BE-në. Infografikun dhe tabelën me burimet e përdorura të informacionit . Të dhënat janë për vitin 2010.

 Nga të dhënat duket se Shqipëria është ndër vendet më problematike në rajon për sa i përket humbjeve të energjisë në rrjet. Në vitin 2012 humbjet janë shtuar edhe më shumë dhe kanë shkuar në 46% të energjisë së shpërndarë në rrjet. Në energjinë e diellit dhe të erës investimet janë pothuajse 0, kurse objektivi për efiçencën e energjisë është ende larg objektivit të BE-së ku synojmë të aderojmë.

Gjithashtu, eshte pergatitur innfografika  për 6 vendet e tjera të rajonit, të cilat synojnë aderimin në BE: Kosova, Maqedonia ,Mali i Zi, Bosnje Hercegovina, Kroacia, dhe Serbia. 

Infografika

Tabela me te dhenat

Piketohen zonat e ndotura në Uznovë, Berat

Qendra EDEN në bashkëpunim me shkollën ‘Xhemal Çekini’  zhvilloi ditën e merkurë dhe të enjte (datë 30 dhe31 tetor 2013) aktivitetin e radhës si pjesë e projektit   “Përmirësimi i Edukimit Mjedisor në shkollën Xhemal Çekini , Uznovë, Berat” .

Ditën e parë nxënësit përgatitën tabelat  paralajmëruese për zonat më problematike të Uznovës dhe në të dytën ato u vendosën në zonat përkatëse.
Qëllimi i këtij aktiviteti përvec piketimit të zonave të ndotura të Uznovës  ishte ndërgjegjësimi i komunitetit për  të mbajtur  paster mjedisin përeth  dhe mbrojtur në të njëjtën kohë shëndetin e tyre .

Tabelat dhe piketat u vendosën në zonën e ish –fabrikës së baterive ku banorë  mbledhin mbetje plumbi pa asnjë masë mbrojtëse  apo kullotin bagetinw duke rrezikuar seriozisht shendetin e tyre dhe te banoreve të tjerë.
Tabelat  u vendosen gjithashtu përgjat lumit  Zagor ku mbeturinat  urbane të hedhura nga banorët e zonës përeth, përbejnë një  problem në Uznovë.

Në aktivitet morën pjesë drejtoresha e shkollës Znj. Dhurata Gjika, nëndrejtoresha Znj. Vace… dhe specialist i ndihmës ekonomoke dhe njësis së mbrojtjes së fëmijës Z. Robert Nazari.

Ky  aktivitet u mbeshte financiarisht nga Powerful Information