Cdo ditë është dita e Tokës

22 Prilli, Dita Botërore e Tokës është këtu përsëri, për të na kujtuar se kemi përgjegjësi që kalojnë  përtej shtëpisë tonë.  Është një ditë e veçantë për ti shprehur mirënjohjen tonë Planetit Tokë, i cili mbështet të gjitha format e jetës.

Është bërë tashmë traditë që për Ditën e Tokës, shumë qytetarë, fëmijë, të rinj e të moshuar falin pak nga koha e tyre për të mbjellë një pemë, pastruar një territor publik, përuruar një lulishte apo për të marrë pjesë në evente që synojnë të rrisin ndërgjegjësimin qytetar ndaj çështjeve mjedisore.

Kanë kaluar tashmë 40 vjet që nga dita e parë e festimit të Ditës së Tokës, 22 Prill 1970, kur 20 milion njerëz u bashkuan në një nga manifestimet më të mëdha të opinionit publik në histori, me synimin për ti dhënë zë shqetësimit të tyre mbi situatën e mjedisit në atë kohë, dhe për të treguar mbështetjen e tyre në mbrojtje te tij.

Që prej atij momenti, Dita e Tokës na sfidon për të marrë seriozisht punën tonë si kujdestarë të mjedisit natyror. Na frymëzon për të menduar përtej mbijetesës sonë – për të vepruar në emër të këtij planeti që ne e ndajmë me të gjithë banorët e tjerë të tij.
E nëse Dita e Tokës na bën të mendojmë se si mund të bëjmë të mundur që ajri që thithim dhe uji që pijmë apo mjedisi ku jetojmë është i pastër, atëherë ajo e ka bërë punën e saj. Nëse Dita e Tokës na bën të shqetësohemi rreth mbrojtjes së mjedisit, natyrës dhe biodiversitetit të saj, shfrytëzimit të burimeve natyrore, atëherë ajo i ka shërbyer qëllimit.

Këtë vit Dita e Tokës u festua në Rr. “Ismail Qemali”, nga një bashkëpunim i Qendrës Mjedisore EDEN me Bashkinë Tiranë, Ambasadën e Mbretërisë së Vendeve të Ulta dhe UNICEF nën moton “Kujdesu për Mua – Çdo ditë është Dita e Tokës”.
Ishin të ftuar kryetari i Bashkisë Tiranë Z.Edi Rama, ambasadori i Ambasadës së Mbretërisë së Vendeve të Ulta në Tiranë Z.H.E. Henk G.C. Van Den Dool, drejtori i UNICEF Z.Detlef Palm,     shkolla të ndryshme 9-vjeçare të Tiranës si dhe përfaqësues nga OJF të ndryshme.
Ky aktivitet nisi me paradat mjedisore nga fëmijët e shkollave 9-vjeçare të Tiranës. Përmendim këtu paradën e fëmijëve me veshje të riciklueshme të cilat ishin të përgatitura nga vetë ata, parada me posterat me mesazhe dhe logo ndërgjegjësuese si dhe parada me çanta rrobe me logon e Ditës së Tokës dhe të pikturuara nga vetë fëmijët.

Në këtë 40 vjetor të Ditës së Tokës fëmijët promovuan sjelljet pozitive ndaj mjedisit si dhe përcollën sfidat e të ardhmes për cilindo. Gjithashtu pjesë e këtij aktiviteti ishte dhe paraqitja e punimeve të fëmijëve të shkollave të ndryshme të Tiranës në kuadër të projektit CLEEN si dhe materiale promovuese për reduktimin e mbetjeve në kuadër të fushatës “Vepro Tani!”

Rritja e përgjegjësisë individuale është çelësi për të lëvizur nga ndërgjegjësimi drejt veprimit, gjë që do ta kthejë njeriun në ekuilibër me natyrën.
Pavarësisht se çfarë roli kemi: qytetar apo konsumator, prodhues apo promotor, vendimmarrës apo gjykatës, ne të gjithë kemi një rol për të luajtur, kemi përgjegjësi specifike për të arritur, nëse me të vërtetë duam që të thithim ajër të pastër, të pijmë ujë të freskët, të kemi rrugë të qeta, pejsazhe të mbrojtura, pra një vend më të shëndetshëm për të jetuar.

Në përfundim, duhet të kujtojmë se mbrojtja e Mjedisit është një proçes dhe jo një fund. Vetëkënaqësia nuk duhet të jetë kurrë një opsion i vlefshëm kur kemi të bëjmë me mbrojtjen e elementëve bazë të jetës sonë  Por ne duhet të veprojmë tani. Sa më gjatë të presim, aq më shumë e vështirë do të jetë ruajtja e ekuilibrit për të cilin kemi nevojë.

Ore te lira ne natyre

Ditën e premte me datë 19 Mars  u zhvillua një aktivitet për praktikimin e materialeve të edukimit mjedisor pranë Parkut të madh  të Liqenit artificial të Tiranës. Ky aktivitet u mundesua në kuadër të projektit “CLEEN”  mbështetur nga Ambasada e Vendeve të Ulta në Shqiperi dhe bashkepunimit midis UNICEF dhe Qendrës EDEN   . Në këtë aktivitet morrën pjesë nxënsit e klasës së pestë, mesues te shkollës “Kamza e Re”, Zv/Ambasadorja e Ambasades së Vendeve të Ulëta dhe përfaqesuesja e UNICEF në Tiranë.

Nxënësit  e kësaj shkolle ishin të organizuar në dy grupe ku secili grup praktikoi temën e  natyrës dhe të ujit. Grupi i natyrës pergatiti postera në të cilat tregohej qartë perceptimi  i nxënësve për ndotjen e mjedisit dhe masat që duht të merren per mbrojtjen e tij. Klasa e ujit përgatiti materiale, kuriozitete në lidhje me ujin dhe ndotjen e tij, si dhe vjersha përshëndetëse. Secili grup prezantoi gjithashtu materialet e  edukimit mjedisor si dhe menyren e përdorimit të tyre si për shembull: matja e pastertisë së ujit, lageshtisë së ajrit, identifikimin e krijesave të vogla dhe bimeve ujore etj.

Fëmijët u argëtuan duke eksploruar mjedisin që i rrethonte me anë të përdorimit të materialeve të edukimit mjedisor.
Më pas fëmijët bashkëbiseduan me të ftuarit lidhur me opinionin e tyre për kujdesin ndaj mjedisit. Ata shprehen mendimin se keto lloj aktivitetesh ndikojne në ndryshimin  e sjelljes së tyre kundrejt natyres në  shkollë dhefamilje .
Në fund të aktivitetitgrupi i guidave natyrore të Qendrës EDEN i zhvilluan shkolles një guide të shkurter përgjatë itinerarit të parkut te liqenit, ku nxenesit u njohen me boten e gjalle dhe hisorine e tij.

BERZH të japë hua miljarda per projekte miqesore me mjedisin dhe te dobishme për shoqerinë

BERZH të japë hua miljarda per projekte miqesore me mjedisin dhe te dobishme për shoqerinë,  kërkojnë organizatat e shoqërisë civile.

Pragë, Republika Çeke - Me mbështetjen e 45 organizatave të shoqërisë civile nga e gjithë bota, CEE Bankwatch Network prezantoi sot përpara Bankaës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) një sërë propozimesh që kërkojnë të modifikojnë praktikat e bankës në dhënien e kredive, në mënyrë që  të sjellë përmirësime reale sociale dhe mjedisore në Evropën Qendrore dhe Lindore. [1]

Aktualisht BERZH është i angazhuar në shqyrtimin e  katërt, të burimeve të kapitalit. Për periudhën 2010-2015 ajo është duke kërkuar një rritje prej 50 % të kapitalit - një shtesë rreth 10 miliard euro - nga qeveritë aksionere. [2]

Pippa Gallop, koordinatore e përkoheshme e BERZH për CEE Bankwatch Network, thotë: "Fakti që banka po kërkon një rritje kaq të madhe të kapitalit tregon se është duke u ndjerë e sigurtë për shkak të përgjigjes së saj kundrejt krizës ekonomike. Qeveritë aksionere kanë lavderuar bankën për shpetimin e vendeve të Europës lindore dhe qendrore nga shkatërrimi duke u dhenë atyre hua miliona Euro. Megjithë suksesi në dukje afat-shkurtër i këtyre transfuzioneve të emergjencës,  nuk duhet të shmangë vëmendjen nga pyetjet afat-gjata që tashmë i dedikohen konceptit të tranzicionit të ekonomisë së tregut në tërësi, të promovuar nga BERZH.

“Kriza ka treguar se promovimi i sektorit privat është një fund në vetvete. BERZH-i duhet të përqendrohet në qellime konkrete ndaj shoqërisë dhe mjedisit në mënyrë qe të përmirësoje jetesën, në vend që të bëjë ndryshime për t’iu përshtatur kritereve të tregut.”    

Piotr Trzaskowski, koordinator për energjinë dhe klimën në CEE Bankwatch Network thotë: "BERZH duhet të jetë në kërkim të mbingarkojë tranzicionin drejtë ekonomisë së emetimeve të ulëta të karbonit në rajon. Përmasat e kësaj sfide të madhe zor se po preken as tangetialisht në shumicën e vendeve ky BERZH operon. Ndonëse BERZH ka rritur numrin e kredive për projektet në eficencën e energjisë, ajo mund të bëjë akoma më shume. Banka ka dhënë shumë pak kredi për projektet e energjisë së rinovueshme, ndërsa vazhdon ende të financoje projektë qe bazohen në karburante fosile, supestrada apo zgjerim të aviacionit  gjë e cila con në sisteme transporti dhe gjenerimi energjie jo të qendrueshme për dhjetvjecarët e ardhshëm.

Mark Fodor, Drejtor Ekzekutiz për CEE Bankwatch Network thotë: "Kriza ekonomike ka theksuar gjithashtu nevojën për kreditim financiar nga BERZH-it për të forcuar apo ndalur praktikat e demshme shoqërore sic kreditimet në valutë të konsumatorit. Rreth 40 % të portofolit të BERZH-it aktualisht shkon përmes ndërmjetësve, ndërsa banka nuk bën publike benefitet financiare. Publiku ka nevojë për më shumë informacion mbi mënyrën se si përdoren këto para.


Krizës e vazhdueshme ekonomike ka bërë që fokusi të shkojë drejt veprimparive bankare që nuk i shërbejnë shoqërisë. Një bankë zhvillimore publike si BERZH që kërkon një rritje të madhe kapitali, duhet të ndërmarrë një angazhim më ambicioz drejt agendës sociale dhe mjedisore. Propozimet tona për të BERZH janë shumë të rëndësishme për të dështuar. "

Për më shumë informacion kontaktoni:

Anisa Xhitoni
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Merita Mansaku
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Qendra EDEN

Shënime:

1.    Propozimi drejtuar BERZH e firmosur nga 45 organizata të shoqërisë civile gjendet ketu.
2.    Vendimi mbi rritjen e kapitalit të BERZH pritet të merret ne Maj 2010 në takimin vjetor të BERZH në Zagreb. Vendimi mbi këtë, mund të merret në mënyrë informale nga qeveritë aksionere pak kohe para mbledhjes. Listën e qeverive aksionere mund ta gjeni në faqen e bankës: