High Levels of Dioxins Found in Children’s Toys

For Immediate Release
May 1, 2019

High Levels of Dioxins Found in Children’s Toys and Other Products Made of Recycled Plastics Found in Argentina, Brazil, Cambodia, Canada, the EU, India, Japan and Nigeria
Recycled plastic products containing dioxins and banned flame retardants found in toys and other consumer products

(Gothenburg, Sweden) Alarming levels of some of the most toxic chemicals, including brominated dioxins and brominated flame retardants, were foundToys toxin in consumer products made of recycled plastics sold in Argentina, Brazil, Cambodia, Canada, the EU, India, Japan and Nigeria. Dioxins were measured in children’s toys and hair accessories at levels comparable to those found in hazardous wastes, including the ash from waste incinerators. The results are being released as global decision makers meet this week at the joint Basel, Rotterdam, Stockholm Convention to consider proposals to strengthen global policies for POPs and waste.

Brominated dioxins are highly hazardous chemicals that are known to affect brain development, damage the immune system and unborn children, increase the risk of cancer and risk disruption of thyroid function. They are formed unintentionally during production of brominated flame retardants. In addition, when plastics with brominated flame retardants are recycled and heated to re-form new plastic products, additional brominated and chlorinated dioxins are formed.

Dioxin and PBDE levels were found in all of the items sampled, and half of the products exceeded the proposed chlorinated dioxin hazardous waste limit. More than half of the analyzed products made of recycled plastic measured levels of PBDEs that meet current regulatory proposals of 1,000 ppm PBDEs, and these products that are within the weak regulation for PBDE contained 730 - 3,800 pg WHO-TEQ/g of brominated dioxins. Dioxins are extremely toxic in very small amounts. Levels of concern for dioxin substances are identified in the tenths of pictograms. The very high levels of dioxins measures signals that weak regulation of PBDEs can pose potential harms, not only from PBDEs, but also from PBDD/Fs.

Environmental health advocates point to two relevant policies that can keep these deathly toxic chemicals out of new products. Brazil, Canada, Cambodia, and Japan, along with the EU, have all received recycling exemptions from the global PBDE ban that allow them to permit PBDE contaminated plastics into recycling.

Stronger controls for POPs waste can be achieved through stricter limits set for hazardous waste known as Low POP Content Level (LPCL). How these numbers are set determines whether waste that contains banned chemicals is sequestered and destroyed, is allowed to be put into landfill or incinerators, or is recycled or shipped to poorer countries. However, if controls are weak, if LPCLs are high and allow greater amounts of waste materials containing POPs, the result is that POPs chemicals are not only contaminating products made from toxic recycled feedstock, but dioxin contamination is also increasing.

“Chlorinated dioxins are infamous for causing severe public health impacts that still continue today, such as the dioxin contamination from the use of Agent Orange,” commented IPEN Science and Technical Advisor, Joe DiGangi.“Brominated dioxins are as toxic as their chlorinated cousins and they clearly should not be present in any consumer product—especially not in children’s products.”

“Substances that are identified as POPs are toxic forever. POPs materials should be identified and destroyed, not allowed to circulate back into the economy to do further damage,” says Jindrich Petrlik from Arnika, and co-chair of IPEN’s Dioxin Working Group. “If someone snuck hazardous waste into a child’s toy, they would be charged with child endangerment or worse. But our current policies, the recycling exemption for PBDEs and the very weak limits we currently have for POPs in waste, do exactly this. We are allowing haz mat to be molded into toys. Stricter controls to keeps POPs out of consumer goods are a moral imperative.”

The recycling exemption impacts not only environmental health of the populations within the countries, but impacts people living in developing countries where much of the waste ends up.

To provide more protective regulations, the researchers recommend the following:
• Not to allow the proposed 1,000 ppm limit for DecaBDE in recycled plastics, but rather establish a 10 ppm limit.
• A more stringent limit for the definition of POPs waste (Low POPs Content Level), ideally to establish it as 50 ppm for the sum of all regulated PBDEs.
• To withdraw the recycling exemptions for commercial Penta- and OctaBDE, as they are currently established in Brazil, Cambodia, Canada, EU, Japan, South Korea and Turkey.
• Add PBDD/Fs to the Stockholm Convention for global reduction and elimination.
• Improve the definition of electronic waste within the framework of the Basel Convention.

Read the full press release: High Levels of Dioxins Found in Children’s Toys and Other Products Made of Recycled Plastics Found in Argentina, Brazil, Cambodia, Canada, the EU, India, Japan and Nigeria

Dita e Tokës 22 dhe 23 Prill 2019

Qendra Mjedisore EDEN, sikundër çdo pranverë të viteve të kaluara, zhvilloi festimin e Ditës Ndërkombëtare të Tokës edhe këtë pranverë!

Kthyer në një traditë të organizatës e cila këtë ditë kaq të rëndësishme e lidh me sitnën e bukur të pranverës, çeljen e luleve, ardhjen e zogjve shtegtarë praD tokes 2019 zgjimin e natyrës nga dimri i gjatë. Jo rastësisht kjo Ditë gjithmonë sjell dëshirën për të punuar akoma më shumë dhe për të sjellë ndryshim në sjelljen e njeriut përkarshi tokës sepse kjo stinë të kujton se çfarë mrekullish ka kjo tokë të cilat janë shumë të brishta kundrejt aktiviteteve njerzore.

Dita e Tokës këtë vit u organizua në datë 22 dhe datë 23 Prill 2019.
Ditën e hënë 22 Prill, të rinjtë aktivë dhe shumë të dashur të EDEN organizuan një panair "up-cycling" me materiale të ricikluara pëpara Qendrës Ekologjike të Edukimit Mjedisor EDEN në Kopshtin Zoologjik të Tiranës. Materialet të punuar me aq mjeshtëri përcillnin mesazhin që kjo ditë mbarte “Të Mbrojmë Speciet”. Të rinjtë e angazhuar në këtë aktivitet infromuan të gjithë vizitorët që kalonin aty pranë për rëndësinë e mbrojtjes së mjedisit dhe efektet ngative që sjell aktiviteti njerzor te gjallesat e tokës dhe te ujit.
Ditën e martë datë 23 prill 2019, pranë Parkut të Piramidës , Qendra EDEN dhe Bashkia e Tiranës festuan Ditën e Tokës duke promovuar nismën “BAS Për Tiranën Time”. Kjo fest u zhvillua pikërisht në këtë zonë me qëllim lançimin e projektit pilot në kuadër të projektit “Benefit As you Save –“BAS”, Stimulimi i pjesëmarrjes qytetare në procesin e riciklimit përmes zbatimit të sistemit të përfitimit" pjesë e Programit Rajonal Interreg V-B " Ballkan-Mesdhe 2014-2020. Qëllimi i kësaj skeme është informimi dhe rritja e ndërgjegjësimit të publikut për produktet miqësore me mjedisin si dhe ndarjen e mbeturinave që në burim. Për këtë ditë, organizuesit kishin zgjedhur specifikisht 3 tema : menaxhimin e mbetjeve, ujin si dhe energjinë, tema të cilat kanë lidhje direkte me ndërhyrjen e njerëzve në natyrë dhe keq përdorimi tyre sjell pasoja të mëdha në natyrë duke prekur specie e ndryshme.

Për të patur një ndikim të madh në zonën ku do të zhvillohet projekti pilot, por duke përfshirë dhe një një publik më të gjerë u zhvilluan një sër aktivitetesh. FestimiDita tokes 2o19 u hap me fjalimet përshëndetëse të Znj. Ermelinda Mahmutaj, Drejtore Ekzekutive qendra EDEN, duke vijuar me Z. Genci Kojdheli, Drejtor i Përgjithshëm i Projekteve Strategjike dhe Zhvillimit Ekonomik Bashkia Tiranë. Magjinë e festimit si çdo vit e kishin punimet e bukura të krijuara nga duart e fëmijëve të shkollave 9-vjeçare: Kosova, New York, Jordan Misja dhe Kolegji Turgut Ozal. Fëmijët kishin sjellë punimet e tyre me temë mbi reduktimin e mbetjeve, riciklimin dhe energjinë e rinovueshme. Për të përforcuar mesazhet e tyre, nxënësit e shkollës Kosova zhvilluan një pjesë teatrale me mesazhin që njerzit duhet të ndajnë mbetjet në burim dhe duhet të mos prodhojnë më mbetje pafundësisht, e më pas nxënësit e shkollës 9-vjeçare New York përcollën të njëjtin mesazh në formën e një skeçi duke bërë të gjithë pjesëmarësit të buzëqeshin. Gjallërisë fëminore dhe dëshirës për të ndryshuar realitetin ku jetojnë ju shtuan dy lojra aq të dashura dhe gazmore si: pikturimi i çantave prej beze duke shkruar mesazhe nga vetë fëmijët si dhe loja "Eko-Monopoli" që tërhoqi vëmendjen jo vetëm të fëmijëve, por dhe të rriturve që merrnin pjesë në këtë aktivitet.

Të fokusuar në përcjelljen e mesazheve, në hapësirën ku zhvillohej aktiviteti ishin ekspozuar panele foltovoltaike nga kompanitë e energjisë diellore dhe githashtu një ekspozitë fotografish për mbrojtjen e mjedisit. Në kënd shumë i veçant ishte “Këndi i Ditës së Tokës Ndër Vite”, një kënd që solli në vëmendje të gjitha festimet e mëparshme dhe temat që ka përcjell çdo vit kjo festë. Kjo ditë kaq e veçantë dhe me kaq shumë festime u mbyll me përshëndetjen e Z. Blendi Klosi, Minstër, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit i cili me shumë entuziazëm dhe vëmendje ndoqi prezantimin e fëmijëve për të gjitha punimet e krijuara nga duart e tyre.

Fëmijët, e ardhmja e vendit tonë treguan sërish që pranvera është stina e zemrës së tyre sepse pranvera sjell jetë dhe jeta sjell ndryshim. Të mbrojmë specie duke i dhuruar Tokës asgjë më shumë se vetëm dashuri duke ndryshuar sjelljen tonë.

Fotografitë e aktivitetit mund ti ndiqni në facebook të qendrës EDEN.

Study visit on Green Economy in one of the greenest cities- Osijek, Croatia

59380477 1294659124043097 5046516547653206016 nOn 1 March 2018, EDEN Center started with the implementation of a new project “GEAR – Green Economy for Advanced Region” with the aim of increasing the activities and impact of civil society organizations from Albania, Montenegro, Serbia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in the environmental protection through networking strengthening their capacities and promoting green economy. Until now three trainings were developed in Albania with the topics of Green Economy, Public Advocacy and Lobbing and Project Cycle Management.

The next phase of the three year project was a study visit on Green Economy on 13-17 of April, in one of the greenest cities Osijek, Croatia. On this study visit participated representatives of organizations of civil society from Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, North Macedonia, Montenegro and Serbia all partners of this project.

Albania was represented by 6 participants working in different fields of civil society, in different cities of Albania and interest in Green Economy. During this visit, the participants had the opportunity to visit several examples of green entrepreneurship like Green houses and schools, Eco centers, Recycling companies, Solar Panels, etc. All this examples attracted the participant’s attention as they were very curious and asked a lot of constructive questions.
This experience filled them with new ideas, that they barely wait to implement this ideas in their cities and their organizations with local people.

The project is financed by the European Union with Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017 and the next activity will be three training courses in Macedonia.

‘Till then, we’ll keep you in touch! Enjoy the pictures on Facebook page!

Ftese per Ditën e Tokes 2019

Dita Ndërkombëtare e Tokës 2019 ka për tematikë "Të mbrojmë speciet tona", sa e lidhur me biodiversitetin dhe vlerat e tij për ekzistencën e jetës nëdita e Tokes 2019 tokë, po aq adreson një nga faktorët më të fuqishëm dhe të rrezikshëm për zhdukjen e specieve, sikundër është menaxhimi i mbetjeve dhe mungesa e arritjes së targeteve për ripërdorimin dhe ricikilimin.

Këtë viti Ditën e Tokës do e festojmë në dy ditë dhe do jemi pranë jush:

  • Ditën e hënë datë 22 prill 2019: te Kopshti Zoologjik
  • Ditën e martë datë 23 prill 2019: te Parku te Piramida

Aktivitetet që do zhvillohen gjatë këtyre dy ditëve kanë për qëllim informimin dhe rritjen e ndërgjegjësimit të publikut për produktet miqësore me mjedisin, për ndërmarrjen e aksioneve të ndryshme për mbrojtjen e mjedisit, ndarjen e mbeturinave që në burim dhe paraqitja e skemës së riciklimit në zonën pilote të Tiranës.

Ju sigurojmë se do kënaqeni në këtë Ditë Toke me ne.

Ejani

4th Transnational meeting in Tirana 19/03/2019

IMG 4602The 4th Transnational BAS Conference

Tirana, March 19th 2019

On March 19th 2019, the Municipality of Tirana in cooperation with the EDEN Center, hosted the 4th International Conference “BAS for my Tirana” in the framework of the project Benefit As you Save – “BAS”.

The conference aimed at presenting a project that brings a new initiative in the recycling process in Tirana, encouraging the community, institutions and businesses to recycle more and consider this process as a benefit system.

During the conference held their word Mr. Genci Kojdheli, General Director of Strategic Projects and Economic Development, Mrs. Adela Abazi Director of European Integration and EU Projects. Furthermore, the BAS Project Partners, Nea Filadelfeia-Nea Chalkidona, Limassol Municipality -Cyprus, Sofia Municipality- Bulgaria, Tirana Municipality – Albania, Environmental Center for Development Education and Networking Albania -EDEN center, University St. Kliment Ohridski-Bitola – North Macedonia have presented their practices of BAS Plan.

A series of discussions were made about the application of recycling process by citizens, business companies and institutions in the selected project area. Participants were interested in the models and positive practices applied by other countries in the region.